Hemtjänstpersonal spelar en nyckelroll för äldres hälsa och nutritionsstatus. Genom att tidigt se och förstå undernäring, felnäring och uttorkning går det att förebygga mycket av den ohälsa som drabbar äldre som har hemtjänst. Här behövs inte en stor matbudget eller omfattande insatser. Du lär dig vad du ska vara uppmärksam på och hur du åtgärdar problem i ett tidigt stadie.
Omvårdnadspersonal inom hemtjänst
Halvdag (3 H)
Frida Axberg är legitimerad dietist och folkhälsovetare. Hon är Sveriges första dietist att diplomeras för kunskaper inom demenssjukdomar via Silviahemmet och Karolinska institutet. Frida utbildar inom nutrition som ett sätt att förebygga och behandla sjukdomar vanliga bland äldre. Hon hjälper verksamheter att jobba smartare med bra mat för äldre.
"Frida har utbildat vårt företag inom nutrition på ett sätt som bara kan beskrivas som revolutionerande. Med sin djupa kunskap och seriösa approach till ämnet, har hon visat oss nya perspektiv på nutrition som öppnat upp för helt nya arbetssätt.”
Arandy Cabrera, verksamhetschef, Kronobergs hemvård
Nutrition
Vi går igenom nutritionens grunder. Fokus ligger på äldres behov av vätska, energi, protein och annan näring. Vi går igenom vad som är en del av naturligt åldrande och vad som inte är det. Deltagaren lär sig se tidiga tecken på undernäring och felnäring. Teori blandas med konkreta tips på hur man arbetar med mat inom hemtjänsten för att hålla äldre friska längre.
Mat i butiken
Vi går igenom en fiktiv butik tillsammans. I butikens alla avdelningar pratar vi om vad som är bra mat att köpa hem och vad man bör undvika t.ex. mat som kan påverka den äldres mediciner eller som kan vara giftig på något sätt. Väl “hemma” igen pratar vi om hur maten bör förvaras för bästa smak och hållbarhet.
Fyll i formuläret nedan för att kontakta Värdigt.se gällande bokning. Fält markerade med asterisk (*) är obligatoriska.