Receptappen MatFröjd som är ett lättillgängligt och pedagogiskt hjälpmedel för äldre, anhöriga, volontärer och personal inom äldreomsorgen. Ett verktyg som kan inspirera äldre att äta bättre och hjälpa till att minska risken för undernäring bland äldre vilket ör ett alltför vanligt problem idag. Cecilia arbetar som matkonsult på Hushållningssällskapet och har tillsammans med kollegorna Eleonor Schütt och Margareta Frost Johansson utvecklat MatFröjd i samverkan med målgruppen.
Hushållningssällskapet har arrangerat utbildningar om mat och måltider för äldre under många år. Vid ett tillfälle fick vi hålla utbildning för hemtjänstpersonal i Munkedal som skulle börja laga mat till brukarna. Då kom idén om att förenkla genom att dom skulle kunna läsa recept i sina telefoner istället för att använda pappersrecept. Vi tänkte först arbeta med en hemsida men sökte sedan projektmedel från Allmänna Arvsfonden för att utveckla en app, och det var faktiskt det första projektet som var kopplat till äldre som Arvsfonden beviljade stöd till.
I utvecklingsarbetet har vi haft en referensgrupp med olika professioner som enhetschefer, dietister, arbetsterapeuter och digitaliseringsexperter. Vi har även med representanter från Aktiva Seniorer och SPF. Vi har använt oss av testgrupper med äldre, anhöriga och hemtjänstpersonal. Målet är att appen ska vara enkel och lätt att använda och söka i. Recepten är anpassade för två eller fyra portioner och illustreras med fina foton som kan inspirera till hur man kan servera maten för att det också ska bli vackert för ögat.
Växjö kommun är väldigt aktiva i arbetet med att erbjuda bra mat för äldre. Jag vet att de bland annat lagat mellanmål från appen. Och Aktiva Seniorer i Kungälv har haft studiecirklar matlagningsträffar med recepten som grund. I flera kommuner är det dessutom väldigt bra dialog mellan äldre, vård- och omsorgspersonal och personalen som lagar maten där man bollar olika idéer och förslag.
På grund av pandemin har vi ju inte kunnat vara ute och berätta om MatFröjd i den omfattning vi hade önskat och planerat. Men vi har bland annat deltagit på Socialchefsdagarna och Äldreomsorgsdagarna samt medverkat på både fysiska och digitala infomöten för olika grupper, inte minst nu under våren. Och jag vill gärna tipsa om att följa MatFröjd på Facebook och att prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration.
Jag ser gärna att fler börjar tänka nytt kring mellanmål och erbjuder alternativ. Givetvis ska man få välja själv vad man vill äta men ibland behöver vi alla hjälp på traven med att prova nytt. Att man exempelvis erbjuder dubbelmacka, ostkaka eller Risifrutti som är bättre alternativ än bara kaffe och kaka.
Tänk också på att försöka hjälpa till med att bryta nattfastan, det vill säga tiden mellan gårdagens sista måltid och dagens första. För lång nattfasta ökar risken för undernäring. Man kan till exempel erbjuda en första frukost på sängkanten innan man börjar hjälpa personen med morgonbestyren.
Tänk även på att använda bra fettsyror, inte bara smör och grädde. Använd gärna rapsolja, flytande matfett eller havregrädde. Det minskar risken för förstoppning och proppar. Och är dessutom bra alternativ för klimatet.
Och till sist är det viktigt att komma ihåg att man också äter med ögat. Försök få till en fin dukning eller uppläggning av maten. Det ökar aptiten för de flesta.
Läs mer om MatFröjd genom att klicka på länken nedan:
I konceptet MatFröjd finns även en infofilm och en handbok om hur appen används, en tryckt kokbok samt ett studiecirkel- och faktamaterial om mat för äldre.