Mimmi Bergman arbetar som äldrekonsulent på Sockens vård- och omsorgsboende. Hon är också projektledare för Rullatorloppet Åldersvänliga Göteborg som blivit en enorm succé. Mimmi brinner starkt för att skapa välbefinnande och känsla av sammanhang för äldre.
Rullatorloppet äger rum i Bältesspännarparken vid Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg varje år och är 600 meter långt. Det finns 300 platser som vi hoppas att fylla i år. Loppet har blivit en kär tradition som är uppskattad av alla åldrar.
Vi vill visa upp en positiv bild av äldre med gånghjälpmedel. De måste också få ta plats i offentligheten. Det minskar stigmatiseringen och skapar en känsla av sammanhang. Rullatorloppet blir också en generationsfest eftersom vi i år kommer bjuda in människor med funktionsvariationer oavsett ålder. Vi bjuder även in barn från förskolor som får vara hejarklack, gymnasieelever som får vara funktionärer och ordnar underhållning med musik och dans. En riktig folkfest helt enkelt.
Vi har fått en fantastisk respons från deltagarna. De tycker det är så kul och får en riktigt boost av alla som hejar på och hyllar dem. Många smyckar sina rullatorer och vi brukar dela ut pris till de finaste utsmyckningarna.
Först och främst att fråga vilka aktiviteter de är intresserade av. Ta inte för givet att alla äldre har samma intressen. Försök att skapa ett så brett utbud med aktiviteter som möjligt med målet att det ska finnas något för alla.
Försök också att hitta samarbeten med andra. På mitt vård- och omsorgsboende samarbetar vi med en närliggande förskola. Vi promenerar tillsammans, har sittgympa, spelar boule och massor av annat som hyresgästerna och barnen tycker är kul. Det är fantastiskt att få se glädjen hos hyresgästerna när de får umgås med barnen.
Och tänk hela tiden på hur du kan bidra till en hög känsla av sammanhang med fokus på meningsfullhet. Bidrar ni till en meningsfull vardag skapar det ett värdigt liv för era hyresgäster och brukare.