När det gäller att ta hand om äldre är näring och kosthållning avgörande för deras hälsa och välbefinnande. Frida Axberg, dietist inom äldreomsorgen, delar tre viktiga tips för dig som arbetar med äldre personer. Dessa råd kan göra stor skillnad för att förbättra näringsintaget och därmed livskvaliteten hos äldre människor.
Ett av de viktigaste näringsmässiga behoven att vara medveten om när man arbetar med äldre är deras ökade behov av protein. Äldre personer har upp emot 50 procent högre proteinbehov än yngre. Detta behov stiger ytterligare om de exempelvis har sår som ska läka, drabbas av en cancersjukdom eller drabbas av andra åkommor som kräver extra energi och återhämtning. Protein är avgörande för muskelmassan, immunförsvaret och hjälper till att upprätthålla kroppens funktioner, något som blir allt viktigare med åldern.
Annan viktig kunskap är att lunch och middag står för endast 45 procent av det dagliga energiintaget hos äldre. Det innebär att frukost, mellanmål och ett eventuellt nattmål står för resterande 55 procent. Detta gör dessa måltider lika betydelsefulla, kanske till och med mer, eftersom det totala näringsbehovet under dagen annars inte täcks. Genom att se till att frukost och mellanmål är näringsrika kan man hjälpa till att förhindra undernäring och felnäring, vilket är vanliga problem inom äldreomsorgen.
Ett tredje viktigt faktum att känna till är att äldre inte känner törst på samma sätt som yngre personer gör. Törstkänslan avtar med åldern, vilket innebär att äldre löper större risk för att bli uttorkade. Detta kan få allvarliga konsekvenser, särskilt eftersom vätskebrist kan leda till förvirring, svaghet, ökad fallrisk och i värsta fall död. Som vårdgivare kan du spela en avgörande roll genom att regelbundet påminna äldre personer om att dricka, även om de inte känner sig törstiga. Ett tips är att alltid ha vatten lättillgängligt och uppmuntra små, frekventa klunkar under hela dagen.
Frida driver utbildningsföretaget Livsnäring och är legitimerad dietist och folkhälsovetare. Hon är Sveriges första dietist att diplomeras för kunskaper inom demenssjukdomar via Silviahemmet och Karolinska institutet. Frida utbildar inom nutrition som ett sätt att förebygga och behandla sjukdomar vanliga bland äldre. Hon hjälper verksamheter att jobba smartare med bra mat för äldre.
"Frida har utbildat vårt företag (Kronobergs Hemvård) inom nutrition på ett sätt som bara kan beskrivas som revolutionerande. Med sin djupa kunskap och seriösa approach till ämnet, har hon visat oss nya perspektiv på nutrition som öppnat upp för helt nya arbetssätt. Det som verkligen utmärker Frida är hennes otroliga pedagogiska skicklighet; hon levererar insikter som inte bara är upplysande, utan också skapar aha-upplevelser hos vår personal. Genom sitt engagerande och motiverande sätt att undervisa, har Frida inte bara utbildat oss – hon har ökat vårt medvetande och drivit oss mot förbättring och innovation."
- Arandy Cabrera Verksamhetschef